Teknoloji

Beyincik Olmadan Yaşayabilir miyiz?

şimdiye kadar dünyada Beyinciği olmadığı tespit edilenlerin sayısı ise sadece 9 oldu.ve beyinciği olmayan insanların yaşamları, sağlıklı insanlardan alışılmadık şekilde farklıdır.

Genelde stabilite mekanizmasından sorumlu olduğunu biliyoruz ama vücudumuzda daha birçok görevi olan beyincik, olmadığı zamanlarda vücudumuzda bulunuyor. ne gibi değişiklikler olur?

Bu organın varlığından mahrum kalan insanoğlu, beyinciğin işlevi ve beyinciksiz yaşamanın nasıl bir şey olduğu konusunda bilim dünyasını eşsiz bir şekilde aydınlatmıştır.

Çeşitli ameliyatlarla veya doğuştan, beynin bir kısmının yokluğu veya kaybıNadir görülen bir olay olduğu için doktorlar bu durumun o kişiyi nasıl etkilediğine dair kapsamlı bir açıklamanın olmadığını belirtiyor.

Çünkü beyinciği olmayan pek çok kişi genç yaşta hayatını kaybetmiş ve bu hastalık bugüne kadar öldükten sonra yapılan otopside tespit edildi..

Hepimizin aşina olduğu beyincik, hareketlerimizi koordine etmenin yanı sıra günlük hayatımızda kontrollü ve kararlı olmamıza yardımcı olur.

beynimizde motor korteksvücudumuzda istediğimiz bölgeyi hareket ettirmemizi söyler ve beyincik bu hareketin gerçekleşmesinde rol oynar.

Kısacası parmağın bükülmesinden bacağın hareketine kadar çok değerli bir işlevi olan beyincik, sorumlu olduğu her hareketi organize etmede temel bir göreve sahiptir. Beyincik olmadan yaşamak mümkündür, ancak bu organa sahip olmamakemin bahislerde hayatı biraz daha zorlaştırır.

Şimdi 30’lu yaşlarının sonunda olan Boston’da ikamet eden Jonathan Keleher, beyincik olmadan yaşayan sadece bir kişi.

Jonathan, bebeklik döneminde, bir bebeğin kesinlikle gelişmeye başladığında kendi başına yapabilmesi gereken oturma, yürüme ve koşma gibi temel becerileri yerine getiremez hale geldi. Bu durumdan şüphelenen aile, oğullarını birçok doktora götürmeye başladı. Sonunda 5 yaşında beyin taramasıneyin yanlış gittiğini ortaya çıkardı.

Jonathan beyinciksiz doğdu ve beyincik olması gereken yerde bir kara delik vardı.

Bu durumun kesinlik kazanmasının ardından harekete geçen araştırmacılar ve hekimler, gelişimi incelemekonu yakından takip etti.

Araştırmacılara göre genel anlamda beyinciği olmayan kişilerde, iyi motor yetenekleri bazı kusurları var. Yürüme becerisini çoğunlukla bir bastona ya da rastgele bir desteğe ihtiyaç duyarak gerçekleştirebilseler de yazma ve konuşma becerileri çeşitli zayıflıklar gösterir.

Bu kişilerin el yazısı genellikle biraz bozuktur ve konuşmaları anlaşılmaz değilse de biraz kusurludur.

Beyinciği olmayan insanlar, sosyal uyaranlara tepki verir zorluk çekiyorlar ve üstelik bisiklet ya da araba kullanamıyorlar. Jonathan’ın da hayatı bu aksiliklerle ilerliyor ve konuşması, not tutması sağlıklı bir insandan çok farklı.

Bu sadece Jonathan’ın motor becerilerini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda duygusal uyumluluğunu da etkiler.

Beyinciği olmayan kişiler, sağlıklı kişilerin aileleri veya yakın çevreleri ile kurdukları gibi çevrelerindeki kişilerle derin bağlar kuramazlar ve bu kişiler duygularından bahsetmek zorlanır. Duygusal farkındalıkları olağandışıdır ve duygularını gösterme biçimleri çevrelerindeki insanlar için oldukça yetersizdir.

6 yaşına kadar düzgün konuşmaya başlamayan ve 7 yaşına kadar yürüyemeyen Çinli genç kadın, 24 yaşında beyinciği olmadığını öğrendi ve “beyincik hastası kadın” olarak anıldı. beyninde delik”.

Bulantı ve baş dönmesi şikayeti ile doktora giden ve bu rahatsızlıkları ışığında muayene olan kadın, 2014 yılında beyincik bulunmadığı ve o organın bulunduğu bölgenin o organla değiştirildiği doktorlar tarafından 2014 yılında belirlendi. . beyin omurilik sıvısı iledolu bulundu.

Beyinciğin varlığından yoksun kişilerde çeşitli zihinsel ve hareket bozuklukları, epilepsi ve beyinde ölümcül sıvı birikmesiAncak Çinli bayanda bu eksiklik tıpkı Jonathan’da olduğu gibi orta derecede motor yetersizliğe ve konuşma sırasında konuşmasında sorunlara neden oldu.

Doktorlar, kaybolan beyinciğin beynin diğer bölümleri tarafından devralındığına ve beyinciğin yok olmasına neden olan şeyin aslında “beyin” olduğuna inanırlar. duruma uyum sağlamakdedi.

Kaynaklar:Medium, Dana Simmons, New Scientist, Science Alert

yenisehir-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu