Borsada Zincirleme Emir Nasıl Kurulur? Zincir Emir Oluştururken Yapmanız Gerekenler
Zincir emir borsada kullanılan bir kavramdır. Yatırımcıları korumayı amaçlayan bu sistemde tek bir ana emre bağlı olarak çok sayıda zincir emir verilebilmektedir. Borsaya ilgi duyanların mutlaka bilmesi gereken bu kavram hakkında detaylı bilgi için sizi içeriğimize alalım!
Zincir emir, en basit haliyle, bir ana emre ve ona göre iletilen tüm alım veya satım emirlerine verilen addır.
Zincir komut kavramının arka arkaya verilen emirleri anlatmak için kullanıldığını söylemiştik. Bu yöntem sayesinde daha hızlı aksiyon alarak yatırım yapmak mümkün hale geliyor. Zincir emir sayesinde borsanın aktif olmadığı zamanlarda da yatırım yapılabilmektedir.
Zincir komut uygulaması aslında oldukça kolaydır. Banka uygulamalarında Al-Sat-Stok adımında Zincir Emir kısmından ana emri eklemek mümkündür. Bu bölüm aynı zamanda bu sıraya ilişkin komutları eklemek için de kullanılabilir.
Bir ana siparişe bağlı olarak birden fazla zincir sipariş oluşturulabilir. Bunun sonu yok. Bu zincir emirlere yeni zincir emirler eklenebilmektedir. Ana komutun iptal edilmesi durumunda ona bağlı zincir komutlar da iptal edilmiş sayılır.
Zincir emir sisteminin yatırımcılara birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şunlardır:
-
Birbiri ardına sıralanan bu komutlar yatırımcıların daha karlı alım yapmalarını sağlıyor.
-
Aynı zamanda yatırımcıların zarar etmesini de önler.
-
Hisse senedi piyasasında ani fiyat düşüşleri yaşandığında otomatik olarak verilen bu zincirleme emirler yatırımcıların tüm varlıklarını kaybetmelerinin önüne geçmektedir.
-
Borsada en uygunsuz anlarda bile işlem yapılması nedeniyle yatırımcılar fırsatları kaçırmıyor.
Zincir komut uygulamasının dezavantajları da vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
-
Ana emir tam olarak yerine getirilmediğinde zincir emirler de yerine getirilmez. Bu durumda işlemin tekrarlanması gerekir.
-
Zincir emirlerde değişiklik yapılması mümkün değildir. Düzeltme yapmak istiyorsanız iptal edip tekrar girmeniz gerekmektedir.
Zincir emir oluşturan yatırımcıların bunu yaparken dikkatli olmaları gerekmektedir.
Eğer zincir emirler konusunda yeterli bilginiz yoksa bu konuda yeterli araştırma yapmanız gerekmektedir. Zincir talimat birbirine bağlı komutlardan oluşur. Ancak ana komut yerine getirildikten sonra yan komutlar da yerine getirilebilir. Bu nedenle çok fazla emir listelemek olumsuzluk yaşamanıza neden olabilir.
Siparişlerin düzenlenemeyeceğini ancak iptal edilerek ortadan kaldırılabileceğini belirtmiştik.
Aslında zincirleme emir iptali oldukça kolay bir işlemdir. Zincirleme talimatı iptal etmek için ana talimatı iptal etmeniz gerekir. Ana komut iptal edildiğinde ona bağlı zincir komutlar da otomatik olarak iptal edilir. Ana komutu iptal ettikten sonra yeni bir komut oluşturmak mümkündür. Bunu takiben bağımlı siparişler yeniden oluşturulabilir.
Zincir emir sürecinde iptal dışında herhangi bir düzeltme yapılmamaktadır. Düzeltmek istediğiniz bir sipariş varsa öncelikle bu siparişlerin iptal edilmesi gerekmektedir.
Daha önce verilmiş bir emrin düzeltilmesi mümkün olmasa da iptal edilerek yeni bir emir oluşturulabilir. Ana emir iptal edildiğinde ona bağlı olanlar da iptal olur, böylece yeni bir emir oluşturularak işlem yapılabilir.
Bazı durumlarda zincir komutunun doğal olarak iptal edilmesi de mümkündür.
Stokların yetersiz olması durumunda zincir sipariş resen iptal edilir. Tekrar hisse satın almak isteyen kişinin parası yeterli değilse zincirleme emir iptal edilecektir.