Ekonomi

Çin, yeniden Kovid-19 sınavıyla karşı karşıya

Çin, bir mevsim dönümüne daha artan Kovid-19 hadiseleri ve salgın denetim önlemleriyle giriyor. Kovid-19 salgınında birinci olayların görüldüğü ülkede, günlük olay sayısı “salgının başından bu yana en yüksek seviyeye” çıktı.

Ulusal Sıhhat Kurulundan yapılan açıklamaya nazaran, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 4 bin 10, göstermeyen 27 bin 646 hadise tespit edildi, bir kişi hayatını kaybetti.

Günlük olay sayısı, birinci hadiselerin 2019 sonunda Vuhan’da görülmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Doğrulanan, yani hastalık belirtisi gösteren vaka sayısı, en son 2020’de salgının birinci aylarında ve bu yıl bahar aylarındaki salgın dalgasında 4 bine yaklaşmış lakin bu eşiği aşmamıştı. Toplam olay sayısı ise birinci defa 30 bini geçti.

Çinli sıhhat yetkilileri, Kovid-19 testi olumlu olduğu halde hastalık belirtisi göstermeyen hadiseleri genel toplama dahil etmiyor.

Sonbahar aylarında ülke genelinde olayların arttığı son salgın dalgasında, Omicron’un bulaşıcılığı yüksek “BA.5.2” alt varyantının yayılmasının etkili olduğu tahmin ediliyor.

Cıngcou’da 8 ilçede “kısmi” karantina

Hınan eyaletinin merkezi Cıngcou’da vakaların yayılmasının kontrol edilememesi nedeniyle 8 ilçede vatandaşlara 5 gün boyunca erzak alışverişi ve tıbbi bakım ihtiyacı dışında evlerinden çıkmamaları bildirildi.

Şehirde, dün, iPhone üreten taşeron şirket Foxconn’a ilişkin fabrikadaki karantina şartları ve ertelenen pirim ödemeleri nedeniyle personeller ile sıhhat vazifelileri ve polis ortasında arbede yaşanmıştı.

Guangcou’da göçmen işçiler sokakta kaldı

Ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi olan ve Çin’in en büyük üçüncü kenti Guangcou’da ise Hubey eyaletinden çalışmak için gelen personellerin karantinanın akabinde süreksiz barındıkları mahallelere dönemediği ve fiili olarak evsiz kaldığı bildirildi.

South China Morning Post gazetesinin haberinde, kapanma önlemlerinin uygulandığı Haycu ilçesine bağlı mahallerde yaşayan emekçilerden Kovid-19 testi olumlu çıkanların, süreksiz karantina merkezlerine gönderildiği ancak tecrit mühleti dolduktan sonra tekrar mahallelerine girmelerine müsaade verilmediği aktarıldı.

Gidecek yeri olmayan emekçilerin evsiz kaldığı, yağmurdan korunmak için etraftaki restoranların bulunduğu orta sokaklara ve köprü altlarına sığındığı kaydedildi.

Tekstil kesiminde çalışan göçmen emekçilerin yaşadığı bölgede, geçen hafta Kovid-19 karantinası nedeniyle protestolar düzenlenmişti. Kelam konusu protestoların, sıhhat vazifelilerinin testi olumlu çıkan birtakım çalışanları memleketlerine geri göndermek istemesinden kaynaklandığı bildirilmişti.

Başkentte olaylar artıyor

Başkent Pekin’de de olay sayısı, “salgının başından bu yana en yüksek seviyeye” çıkarken, önlemler giderek sıkılaştırılıyor.

Yaklaşık 22 milyon nüfuslu kentte son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 500, göstermeyen 1139 olay tespit edildi. Günlük hadise sayısı son 2 günde 1000’i aştı.

Merkez ilçelerde çok sayıda bina ve iş merkezinin kısmi karantinaya alınması nedeniyle kent merkezi “hayalet şehir” görünümüne büründü.

Vakaların nüfusa oranla az olmasına ve büyük kısmının hastalık belirtisi göstermemesine karşın Çin, “sıfır vaka” olarak isimlendirilen katı salgın denetim önlemlerini uygulamaya devam ediyor.

Kovid-19 olaylarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler kesimindeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması yahut kapalı devre sürdürülmesi üzere katı ve geniş ölçekli önlemleri gerektiriyor.

Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu