Haber

Japon deprem uzmanından ‘sütun bloğu’ uyarısı!

İSTANBUL (İGFA) –Japon Usta İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, afet bölgesinde bilgilendirme toplantılarına devam ediyor.

Hatay, Adana ve Osmaniye’nin ardından Kahramanmaraş ve Elbistan’da da deprem bilgilendirme toplantıları düzenleyen Moriwaki’ye, eğitimlerinde KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Konseyi Lideri Cemil Onur Sürmeli ve şirket uzmanları eşlik ediyor.

Moriwaki, Japon ideolojisi Kintsugi’den ilham alarak “Birlikte Yeniden Ayağa Kalkıyoruz” mottosuyla hayata geçirilen proje kapsamında saha profesyonellerine depremin nedenlerini, etkilerini, hasarı azaltma tekniklerini anlattıklarını söyledi. , bina güçlendirme yöntem ve uygulamaları, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler. Ayrıca Japonya’da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemleri hakkında da bilgi verdi.

Kahramanmaraş’ta depremin 500 yıldır beklendiğini ve depremin yere çok yakın bir yerde meydana geldiğini belirten Moriwaki, “Bu nedenle etkisi büyük oldu. Bu bölgede artık büyük bir deprem beklenmiyor.”

MORİWAKİ: “TÜRKİYE’DE ÇOK FAZLA BİNADA KİLİT UYGULANIYOR”

Japonya’da imar barışı diye bir şeyin olmadığının altını çizen Moriwaki, “Japonya’da deprem bize eğitimle öğretiliyor. Anaokulunda oyun oynarken bizi eğitiyorlardı. Türk halkında panik var. Eğitim şart. bunlar için!” söz konusu.

Kahramanmaraş ve Elbistan’da depremden zarar gören ve yıkılmayı bekleyen binalarda yaptığım incelemelerde mevcut binalarda “İçi Boş Blok Uygulaması” tehlikesine dikkat çeken Moriwaki, “Çok sayıda asmolen blok görüyoruz” dedi. Deprem bölgelerindeki sistemler. Türkiye’de birçok binada asmolen blok kullanılıyor. Yani binalarda tavan yapılırken döşemeler de yapılıyor.” Tavanın ortasına konulan tavanın daha düzgün durmasını sağlamak için dolgu malzemesi kullanıldığına şahit oldum. Ancak Japonya’da içi boş blok sistemi yoktur, yasaktır. Türkiye’de 2018 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile asmolen kullanımı yasaklanmıştır. Yeni binalarda asmolen sisteminin yapılmaması gerekiyor. Mevcut binaların da onarılıp güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş ve Elbistan’daki toplantılarda depreme karşı eğitimin büyük önem taşıdığını belirterek, “Ben Türkiye’de yaşıyorum, evim burası. Dünyanın herhangi bir ülkesinde ‘Türkler sağlam bina yapar’ denilinceye kadar eğitim ve çalışmalarıma devam edeceğim. “Kahramanmaraş ve Elbistan’dan sonra bundan sonraki eğitimlerim Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan’da olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu