Teknoloji

Japonya yarı iletken ve yapay zeka teknolojisine 13 milyar dolar yatırım yapacak

Teknolojik rekabet gücünü artırmak için stratejik bir hamle yapan Japonya, yarı iletken üretimine ve üretken yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesine 2 trilyon yen (yaklaşık 13 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Duyuru, devam eden tedarik zinciri kesintileri ve jeopolitik gerilimler karşısında Japonya’nın küresel teknoloji ortamındaki konumunu güçlendirmeyi amaçlayan daha geniş bir ekonomik teşvik paketinin bir parçası.

Yatırım, yarı iletken startup’ları için değerli finansmanı da içeriyor; Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Kumamoto vilayetinde ikinci çip üretim tesisini inşa etmek için 770 milyar yen (yaklaşık 4,6 milyar dolar) aldı. Bu tesisin inşaatına Nisan 2024’te başlaması ve 2026 yılına kadar 12 nm çip üretmeye başlaması bekleniyor. TSMC’nin 8,6 milyar ABD doları fiyat etiketiyle bölgedeki ilk fabrikası, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Ticaret Bakanlığı’ndan 3,5 milyar ABD doları tutarında sübvansiyon alacak. Sanayi (METI) ve Aralık 2024’te faaliyete geçmesi planlanıyor.

Buna ek olarak, Japonya Ticaret Bakanlığı yetkilisi Motoki Kurita, yeni nesil mikroçip geliştirme için Rapidus’a 650 milyar yen (4,3 milyar ABD doları) ve Miyagi vilayetindeki yeni bir PSMC tesisi için 460 milyar yen tahsis edilmesi teklifinin altını çizdi. Yatırımdan geri kalan fon üstün bilgisayar geliştirmeye tahsis ediliyor.

Girişim, Japonya’nın, pandemi sırasında tedarik zincirindeki zayıflıkların ortaya çıktığı ve Çin ile gerilimlerin arttığı kritik bir sektör olan yarı iletken üretiminde kendisini yeniden savunmaya yönelik büyük bir hamlesini temsil ediyor. Bu yatırım aynı zamanda üretken yapay zeka teknolojilerinin endüstrinin ve inovasyonun gelecekteki temel taşı olarak öneminin de altını çiziyor.

Bu kapsamlı önlemler, Japonya kabinesi tarafından onaylanan ve dış baskılar ve teknolojik ilerlemeye yönelik ülke içi ihtiyaçlar nedeniyle zorlanan bir ekonomiyi yeniden canlandırmayı amaçlayan 100 milyar ABD doları tutarındaki daha büyük bir teşvik paketinin parçası olarak geliyor. Japonya bu yatırımlarla hem kendi tedarik zincirlerini güvence altına almayı hem de küresel yarı iletken pazarına daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberbasciftlik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu