Haber

SGK Avukatları, Bazı Zararların Oluştuğunu Şikayet Ederek ‘Mesleki Mali Sorumluluk Sigortası’ İstedi.

Haber: ESRA ALUS – Kamera: GAYE ŞEYMA CAN

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çalışan avukatlar; Ağır iş yükü nedeniyle duruşmaların kaçırılması, zamanaşımı gibi nedenlerle kaybedilen davalarda uğranılan zararların kurum tarafından tahsil edildiğini ve bu nedenle mağduriyet yaşadıklarını belirterek, ‘mesleki sorumluluk sigortası’ yaptırılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’da açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde ‘kamu avukatlarının çalışma esasları ve özlük hakları iyileştirilecek’ sözü yer alırken ne 6’ncı Yargı Paketi’nde ne de TBMM’ye sunulmadı. Türkiye 10 Ocak 2023’te. Bu konu 7’nci Yargı Paketi’nde yer almıyordu. Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkezi İdare Meclisi, bu kapsamda kamu hukukçularının karşılaştığı sorunlara odaklandı.

BES İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım; Doktor, avukat, mühendis ve mali müşavirlerin mesleklerini icra ederken üçüncü kişilere maddi ve manevi zarar verme riskine karşı ‘mesleki sorumluluk sigortası’ yaptırabileceklerini ancak bu yolun SGK’da çalışan avukatlara kapalı olduğunu söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Yıldırım, SGK’da ekip halinde görev yapan 411 avukatın durumunu şöyle anlattı:

“İŞLE İLGİLİ RİSKLER ORGANİZASYONA GÖNDERİLMELİDİR: Aralık ayı itibari ile en yüksek memuriyet derecesine sahip evli ve çocuklu bir avukatın maaşı 14 bin lira. İş yoğunluğu nedeniyle duruşma, zamanaşımı, zamanaşımı gibi durumlar kurum tarafından vekalet hatası olarak değerlendirilir ve bunlardan doğan zarar kendilerine rücu edilir. Bu konuda avukatların mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin talepleri bulunmaktadır. Hukukçular için bu birincil bir sorun ve gerilim kaynağıdır. Sonuçta bu bir iş ve işle ilgili doğabilecek risklerin kurum tarafından karşılanması gerekiyor.

ORGANİZASYONDA MAAŞ VE İŞ YÜKÜNDE ADALETSİZLİK VAR: Aynı üniversiteden mezun olup farklı kademelerde çalışanlar arasında fiyat eşitsizliği, iş yoğunluğu eşitsizliği var. SGK çalışanları artık başlarını kaldıramıyor, sırtlarını doğrultamıyor.”

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI KİMLER İÇİNDİR?

Mesleki sorumluluk sigortası, farklı meslek odaları ve meslek birliklerine üye olan meslekleri kapsar. Mesleki sorumluluk sigortası yaptırabilecek meslek grupları şunlardır:

“Doktor, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci, mali müşavir, bağımsız denetçi, avukat, noter, medya mensupları, mimarlar, mühendisler, tercümanlar, uzman hizmet sağlayıcılar, seyahat acenteleri, bilgi işlem ve programlama hizmet sağlayıcıları, sigorta şirketleri ve acenteleri, idari danışmanlar, insan kaynakları, davet hizmeti sektörü.”

“KAMU HİZMETİNDE ÇALIŞAN AVUKATLAR YILLARDIR VERİLEN SÖZÜN TUTULMASINI BEKLİYOR”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu’ndan kamu avukatlarının yaşadığı zorluklara ilişkin açıklama geldi. Kamuda görev yapan avukatların kariyer, meslek, personel ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik taleplerinin yer aldığı açıklama şöyle:

“CUMHURBAŞKANI KONUŞTU: Kamuda çalışan avukatlar yıllardır konuşulan meslek, personel ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini bekliyor. 2019 yılında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde “kamu avukatlarının çalışma esasları ve özlük haklarına ilişkin iyileştirme yapılacağı” ifade edildi. Bu taahhüdün uygulanması iki yıl süre ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bırakılmış, ancak uygulama takviminde 6. Yargı Paketi’nin yasalaşmasına rağmen Kamu Hukukçuları için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 7’nci Yargı Paketinde kamu avukatlarının kişilik hakları ve çalışma koşullarına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmayacağı görüldü.

KAMU AVUKATLARININ ÜCRETLERİ DİĞER YARGI PERSONELİNE GÖRE ÇOK DÜŞÜKTÜR: Kamu avukatları, diğer yargı profesyonelleri ile bire bir eğitim ve niteliklere sahiptir. Öte yandan, kamu avukatlarının ödediği bedeller, diğer yargı mensuplarının ödediği bedellerin çok altındadır. Yaptıkları işin prestijine uygun bir ücret talep etmeleri, Anayasa’nın 55. maddesinde yer alan hakkaniyetli ücret belirleme ilkesine göre anayasal bir haktır.

VERİLENLER TUTULMAYINCA BİLİM GÜN GÜN FİYATLARLA AÇILDI: Yıllardır bu hak talep edilmesine rağmen verilen sözler tutulmadı. Aksine, yüzde artışları sonucunda aldıkları fiyatlardaki fark her geçen gün daha da açıldı. Yaptıkları meslek ve üstlendikleri riskler dikkate alındığında 30 yıldır haklı mücadelesini sürdüren kamu avukatlarının taleplerinin bir an önce TBMM gündemine alınması gerekmektedir. Kamu avukatlarına hak ettikleri özlük hakları, çalışma standartları ve statü verilmelidir.

haber-besiri.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu