Ekonomi

Sakarya’da ikinci el araç dolandırıcılığına karşı uyarı

Sakarya’da vatandaşlar, ikinci el araç alırken ekran görüntüleri alınarak hazırlanan sahte “dijital faturalar” ile dolandırıcılığa karşı uyarıldı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan bilgiye göre, son dönemde en sık yaşanan mağduriyetlerden biri olan araç dolandırıcılığı, sosyal medya veya reklam sitelerinde yayınlanan araçlar üzerinden gerçekleşiyor.

Görüşmeye karar veren taraflar, reklam vereni arayıp telefonda sahte pazarlık yaptıktan sonra genellikle noterde buluşup yüz yüze görüşüyorlar.

Genellikle satıcının yanına gelerek sahibi, arkadaşı ya da akrabası olduğunu iddia eden kişilerle aracı muayene eden dolandırıcıların tam olarak işlemlerini gerçekleştirdikleri bölümdür.

Noterde işlemlerin başlatılmasının ardından dolandırıcılar, satıcıya paranın mobil bankacılık üzerinden aktarıldığını söyleyerek sahte ekran görüntüsü olarak hazırlanan dijital dekontu gösteriyor.

Dolandırıcılar, satıcıya ileri tarihli gerçek bir banka havalesi göndermesi talimatını verdiğini söyleyerek satıcıyı ikna etmekte, bu talimatın ekran görüntüsünü göstererek satıcıyı kandırmakta, ancak noter süresinden sonra siparişi geri çekerek mağduriyete neden olmaktadır.

Bazen birden fazla kişiyle gelen dolandırıcılardan biri, dönem içerisinde satıcının dikkatini dağıtırken, bir veya birkaçı da “araca bir daha bakalım” gibi bahanelerle aracı alıp doğrudan gasp ederek satıcıyı kandırır ve satıcıyı kandırır. benzer bahaneler.

Son dönemde dolandırıcılar özellikle “S” plakalı servis araçları aracılığıyla noter satışı sırasında “kredi alınacak, havaleyi onaylıyorsunuz, para bankadan gelecek” diyerek satıcıyı ikna ediyor ancak parçayı teslim aldıktan sonra satıcıyı ikna ediyorlar. Herhangi bir bankadan para göndermeyerek sıkıntıya neden olmak.

Doğal olarak taraflar arasında bu konuda genellikle tartışmalar yaşanıyor. Dolandırıcıların aldığı önlem, satıcıya gerçek değerini aşan çek, senet gibi sıradan, bilinmeyen belgeleri vermektir. Bu sayede ikna edilen satıcı faturayı satın alır ancak dolandırıcıyla bir daha iletişime geçemez.

Dolandırıcıların yaptıkları işlemlerin ardından sıralı olarak aracı kontrol ederek hatadan kurtulmaya çalıştıkları, bu nedenle olayın sıradan bir alışveriş gibi gerçekleştiğini, sadece borcu ödemekte zorlandıklarını iddia ettikleri belirlendi.

Vatandaşların araç bölümünde son onay vermeden mali durumlarını kontrol etmeleri gerekiyor. İş günü sonunda yapılan işlemlerde dolandırıcılıkla karşılaşılmaktadır. Böyle durumlarda işi yapmak değil ertesi gün para geldiğinde yapmak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu